Menținerea sănătății mintale poate fi o provocare pentru o mare parte dintre noi, acum, în 2024. Pandemia, războiul și acum teama de a reveni la un trecut dezolant, lipsit de libertatea de exprimare creează pe bună dreptate un val de anxietate în rândul mai multor cetățeni din România.
O paletă complexă de emoții pentru o mare parte din populație
Mulți dintre noi am ales să rămânem în țară, chiar dacă pare că nu apar mari schimbări și încă este greu să ne asigurăm un trai decent.
O mare parte dintre cei rămași, au ales să rămână în locul în care s-au născut, cu crezul că țara aceasta poate oferi stabilitate, bunăstare economică și socială. Cu toate acestea, pare că cu fiecare an ce trece, acest crez este doar o iluzie care după atâtea încercări pare tot mai aproape să se spulbere.
Ce ne facem dacă se spulberă iluzia? Unde punem toate eforturile depuse până acum, educația pe care am urmat-o aici în țară și dorința de a crea un viitor mai bun pentru copiii noștri?
De aici, pare să se nască marea anxietate care crește tot mai mult cu fiecare știre pe care o auzim din sfera politică.
Prin urmare, emoții din ce în ce mai intense și negative, se fac tot mai prezente în viața de zi cu zi.
Spre exemplu, frică, anxietate, furie, dezgust, lipsă de speranță, dezamăgire, tristețe profundă, depresie etc.
Așadar, pe lângă problemele pe care le aveam oricum cu două săptămâni în urmă, a apărut și instabilitatea la nivel de țară. Prin urmare, apar îngrijorări cu privire la viitor și implicit cu privire la propria sănătate emoțională.
Rușine crescută provocată de judecata celorlalți
Orientarea sexuală, deși un lucru intim și o libertate proprie și personală a fiecăruia dintre noi, condiționată doar de factori biologici, este acum expusă într-un mod grotesc – prin opiniile pe care unele persoane nu se abțin din a le exprima agresiv, fără urmă de compasiune față de cel pe care îl poate răni prin astfel de comentarii.
Orientarea sexuală nu ar trebui chestionată, disputată și mai ales folosită ca o formă de atac, de public shaming sau de poveste de tip – „dacă nu ești cuminte, vine bau-bau la tine” – „dacă votezi cu x, vei ajunge să fii homosexual”.
Există o cantitate semnificativă de studii de specialitate în care sunt prezentate informații despre ce înseamnă homosexualitatea și heterosexualitatea – nu la nivel de opinie, ci la nivel științific-obiectiv, din punct de vedere biologic, cerebral, social și emoțional. Parcurgerea și înțegerea informațiilor științifice, poate ajuta masiv la reducerea anxietății care are la bază teama de necunoscut, de ceea ce este neînțeles.
Ce pot face eu cu privire la propria mea sănătate mintală?
E important să apreciem fiecare dintre noi cât de valoroase sunt credințele individuale în raport cu relațiile cu cei dragi.
Totodată, e important să ne dăm seama cât de mult propria sănătate mintală ajunge să fie afectată de ceea ce auzim în jur.
Astfel, ar fi de preferat să ne luăm un moment în care să fim raționali și să alegem către care drum dorim să tindem.
Către cel al haosului și al emoțiilor scăpate de sub control?
Sau preferăm să ne creăm o cărare înainte prin pădurea de haos? Această cărare ne poate duce către o lume mai bună și un viitor mai pașnic.
Pentru cei care și-ar dori să navigheze pașnic prin haos, propun câteva unelte pe care să le ia cu ei la drum.
6 aspecte care să te ajute să faci față anxietății și să-ți menții sănătatea mintală
1. Un mod prin care putem gestiona anxietatea, îngrijorarea și stresul produs de perspectiva ieșirii dintr-o Românie democrată, este să limităm cantitatea de informație pe acest subiect la care ne expunem zilnic.
Pur și simplu stabilește-ți un interval de timp pe zi în care să îți permiți să te informezi cu privire la ceea ce se întâmplă în țară (ex. jumătate de oră), dar apoi concentrează-ți atenția pe altceva.
Informația pe conținut negativ de actualitate este utilă până la un punct. Atât timp cât ne informează și ne prezintă un conținut pe care nu îl cunoșteam până atunci. Crescând cantitatea de știri la care ne expunem, riscăm să creăm povești și să rămânem într-un registru contemplativ care ne afectează emoțional mult prea mult timp. Toate acestea fără a avea certitudinea că scenariile propuse de diverși oameni din presă sunt și scenarii probabile.
Amintește-ți că nu tot ceea ce este posibil este și probabil să se întâmple.
2. Continuă să-ți vezi de rutinele zilnice de până acum – comportă-te ca și până acum în ceea ce privește sarcinile pe care le ai de făcut (ex. cafeaua de dimineață, rutina de îngrijire, mersul la sală etc).
Rutinele ne creează un sentiment de stabilitate și siguranță iar în momentele în care lucrurile devin neclare și viitorul pare incert, avem cea mai mare nevoie de un safe-place. Poți chiar să îți lași un timp extra de petrecut cu cei dragi pentru a amplifica sentimentul de siguranță și stabilitate emoțională.
3. Nu intra în discuții contradictorii pe teme politice cu cei care îți sunt cei mai dragi – oricât de tentant ar putea părea să încerci să îi convingi pe cei dragi ție că opinia ta este cea adevărată, nu permite ca relațiile cele mai importante să îți fie afectate de credințele politice.
Motivele pentru care avem păreri contradictorii pot fi diverse, însă rareori putem înțelege cu adevărat perspectiva celuilalt atunci când suntem pe un fond emoțional intens.
Când ne aprindem prea tare din cauza credințelor noastre, nu mai rămâne loc să ascultăm și să înțelegem – o conversație în care nu ascultăm și nu înțelegem, devine un monolog care așadar își pierde sensul.
Găsește un mod pașnic în care să îți prezinți ideile și perspectiva.
Poți încerca să îi adresezi celuilalt întrebări, cu scopul de a-i înțelege perspectiva, iar apoi să îți prezinți la rândul tău propriile idei. Găsiți punctele comune în perspectivele voastre și vedeți dacă nu puteți ajunge la un compromis.
Dacă acest lucru nu este posibil, abandonează discuția până la finalul perioadei electorale.
4. Practică tu insuți lucrurile în care crezi – pe principiul „fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume”. Acest lucru te ajută pe două părți.
În primul rând, vei fi un exemplu pentru cei pe care ți-ai dori să îi convingi de argumentele tale. De exemplu, dacă vrei să îi convingi pe alții că libertatea de exprimare e importantă, permite-i altuia să își exprime liber opinia și atunci când o contrazice pe a ta. Impune parametrii în care accepți exprimarea opiniei, tot prin metoda propriului exemplu.
De pildă, dacă vrei ca opinia exprimată de celălalalt să nu fie adresată într-un mod jignitor, folosește și tu la rândul tău o atitudine empatică atunci când îți comunici propriile păreri și credințe.
În al doilea rând, atunci când practici lucrurile în care crezi, anxietatea cu privire la viitor se diminuează pentru că atenția ta se defocusează de pe lucrurile asupra cărora nu ai control și se concentrează pe ceea ce poți face aici-acum. Și ai fi surprins să observi cât de multe lucruri stau totuși în controlul tău.
5. Concepe-ți un plan B dar ia fiecare pas o dată – nu rămâne ancorat în cel mai catastrofic scenariu. Gândește-te la cum va merge viața înainte pentru tine și în cazul în care lucrul de care te temi se întâmplă.
Poți să te gândești la un plan B mai mult sau mai puțin complex, utilizând informațiile pe care le ai în prezent. Fă acest plan B într-un mod rațional, având în vedere resursele reale de care dispui.
Discută și cu alte persoane despre planurile lor și lasă-te inspirat. Nu rămâne totuși prea mult timp ancorat în planul B, concentrează-ți energia pe provocările de zi cu zi, luând fiecare zi în parte ca fiind cea mai importantă de dus la bun sfârșit.
6. Fii blând cu tine și cu emoțiile tale și oferă-ți spațiu să simți ceea ce simți
Amintește-ți că nici o emoție nu durează pentru totdeauna și nici un rău nu este nepieritor.
În cele din urmă, este important să nu uităm să ne bucurăm de fiecare moment bun din viața noastră.
Atât cât putem, să fim alături de cei dragi, cu înțelegere față de diferențele dintre noi. Să nu uităm să îi tratăm pe cei apropiați în modul în care noi ne-am dori să fim tratați.
Să facem asta fiecare dintre noi, pentru a construi o țară mai rațională, mai înțelegătoare, mai democrată.