Încrederea de sine – În terapie și în afara ei

Încrederea de sine este ceva ce ține de mersul la sală? Are încrederea de sine ceva de-a face cu succesul pe plan profesional? Când este prea multă încredere de sine? Cum îmi pot crește încrederea în mine? Cum mă poate ajuta terapia să îmi cresc încrederea de sine?

Încrederea de sine se construiește acționând, nu doar gândind

Mulți dintre noi ne-am adresat probabil adesea cel puțin una dintre întrebările de mai sus. Cu siguranță am găsit și răspunsuri, mai mult sau mai puțin corecte. Mai mult sau mai puțin utile.

În primul rând este important ca răspunsurile pe care ni le oferim să fie utile. Adică să aibă relevanță practică în viața de zi cu zi. Astfel, ne dăm seama cum ar fi bine să acționăm pentru a avea un nivel optim de încredere de sine.

În al doilea rând, este important să începem să punem în aplicare ceea ce concluzionăm ca urmare la întrebările pe care ni le adresăm. Asta ne va ajuta real în viața de zi cu zi și asta va duce la schimbare.

În cele ce urmează, pentru fiecare întrebare din introducere, voi oferi o perspectivă și un răspuns. FIecare dintre noi putem începe să aplicăm ceea ce reiese din sirul de gânduri și idei expuse aici.

Credința în forțele proprii este ceva ce ține de mersul la sală?

Încrederea de sine înseamnă cât de multă încredere am eu în mine că pot să fac lucruri, că pot lua decizii și că mă pot baza pe mine însumi într-o mare pare din situațiile prin care voi trece în viață.

Cu siguranță puterea și forța fizică, sănătatea și vitalitatea pe care o simțim după un antrenament la sală, poate contribui la o siguranță de sine mai mare. La fel și aspectul fizic pe care îl dobândim după luni de zile de antrenamente constante.

Totodată, mergând constant la sală îi arăt minții mele că sunt capabil să fiu consecvent, pot respecta un plan și o rutină, așadar este o bilă albă care-mi demonstrează că mă pot baza pe mine.

Deci da. Mersul la sală îmi poate crește încrederea de sine și poate fi un punct de plecare către o mai bună relație cu propria persoană.

Este totuși important să fac acest lucru doar dacă consider că mă reprezintă, că îmi aduce satisfacție sau are potențialul de a-mi aduce satisfacție. Altfel, ai putea fi dezamăgit atunci când începi să mergi și vezi că efortul pe care îl depui pentru a face asta de 3 ori pe săptămână e cu mult mai mare decât beneficiul pe care ți-l aduce.

Mersul la sală nu este nici pe departe singurul mod în care poți deveni mai încrezător în forțele proprii.

Este o legătură între siguranța de sine și succesul profesional?

Succesul profesional poate însemna mai multe lucruri. Poate însemna mai mulți bani, o funcție mai înaltă care îți oferă mai multă putere, o armonie mai mare între timp liber și muncă, să lucrezi mai puțin pentru o sumă mai mare de bani etc.

Modul în care ne definim ceea ce înseamnă succes profesional este practic scopul nostru. Motivul pentru care mergem la muncă. În toate aceste scopuri, încrederea de sine are o contribuție importantă.

Încrederea de sine este relevantă mai ales atunci când îndeplinirea scopurilor noastre depinde de cât de mult ne putem asuma riscuri. Spre exemplu, o funcție mai înaltă presupune de cele mai multe ori o responsabilitate mai mare.

O persoană dispusă să își asume o responsabilitate mai mare nu este suficient să fie doar o persoană competentă din punct de vedere tehnic. E nevoie să aibă și o doză de curaj, care să-i permită să-și asume o serie de consecințe mai grave care ar putea apărea. Curajul vine de cele mai multe ori dintr-o bună încredere în propriile abilități și competențe.

Cu toate acestea, încrederea de sine nu garantează succesul profesional. Dacă aceasta nu este construită pe competențe și abilități reale, poate chiar mai degrabă să ducă la eșec profesional și creeze mai degrabă consecințe negative decât pozitive.

Calea cea mai potrivită către succesul profesional ar fi să ne concentrăm atât pe creșterea competențelor și abilităților, cât și pe creșterea încrederii în ceea ce știm că putem să facem.

Când este prea multă încredere în sine?

Atunci când calitățile reale sunt absente, încrederea de sine este nejustificată și contraproductivă.

De asemenea și atunci când ea se formează doar pe prăpastia artificială pe care ți-o creezi între propriile tale calități și defectele altora. Asta duce la aroganță nefondată care adesea este taxată de societate.

Siguranța de sine ajunge să fie o problemă atunci când ajungi să nu mai iei în calcul comportamentele pe care le faci, și consideri că orice acțiune, oricât de jignitoare, lipsită de precauție sau teribilistă are o justificare. Astfel că, nu îți mai asumi responsabilitatea pentru propriile comportamente ofensive.

Totodată, încrederea de sine fără a lua în calcul în mod rațional consecințele sau riscurile unor acțiuni la care te supui, nu este neapărat încredere de sine ci mai degrabă teribilism sau inconștiență.

Cum îmi pot crește încrederea de sine?

În primul rând poți face asta ținându-ți promisiunile față de tine. Dacă îți propui să faci un lucru, încearcă să îl faci. Dacă îți spui că nu mai vrei să faci un lucru, spre exemplu vrei să nu mai fumezi, fă tot ce ține de tine să nu mai fumezi. Doar ținându-ți promisiunile față de tine îți poți oferi șansa să înțelegi că te poți baza pe tine.

În al doilea rând, renunță la comparațiile pe care le faci cu cei din jur și concentrează-te pe progresul pe care tu îl faci zilnic în ceea ți-ai propus să faci. Comparația cu cei din jur te pune de multe ori într-o lumină proastă și adesea îți compari defectele cu calitățile altora. Ceea ce nu este o comparație corectă.

Un alt lucru important de făcut este să dobândești competențe și abilități – mai ales în domeniile care sunt de interes pentru tine. Perfecționează-te în ceea ce este relevant pentru domeniul profesional în care activezi sau pentru alte domenii importante pentru tine.

Cu relevanță mare, poate unul dintre cele mai importante aspecte, este să îți asumi riscul de a lua decizii și responsabilitatea pentru consecințele acestora. Nu aștepta ca cei din jur sau viața să ia deciziile în locul tău, chiar dacă pare tentant să trăiești fără responsabilitatea consecințelor. Acest lucru se poate întoarce la tine ca un bumerang și să te lovească când te aștepți mai puțin.

În cele din urmă este important pentru încrederea ta de sine să ieși din „lumea” ta, din zona de confort și să faci lucruri. Chiar și atunci când îți este frică. Fie că este vorba de o teamă de a vorbi în public sau de o teamă de a fi în diferite situații, începe cu lucrurile ce sunt cel mai puțin înspăimântătoare pentru tine și expune-te. Nu trebuie să faci asta cu absolut orice și cu orice frică pe care o ai, însă pas cu pas depășește-ți temerile. Amintește-ți că tu ești singura ta competiție.

Cum ajută terapia?

În ședințele de terapie poți învăța cum să parcurgi mai eficient pașii de mai sus, luând în calcul particularitățile tale individuale și dificultățile pe care le întâmpini.

În terapie vei primi ghidaj, atât teoretic cât și teme practice prin care să exersezi cele discutate în ședințe, în viața ta de zi cu zi.

De asemenea, vei fi încurajat să iei propriile decizii, într-un mod rațional și vei fi încurajat să îți asumi consecințele deciziei, indiferent cât de grele ar fi. Psihoterapeutul poate fi alături de tine pentru suport și pentru a te ajuta să faci față mai ușor momentelor dificile prin care treci, tocmai pentru ca tu să vezi că poti face față încercărilor din viața ta.

Vei fi încurajat să îți ieși din zona de confort atunci când este cazul, și vei putea descoperi perspective noi pentru temerile tale.

Schimbările se produc în primul rând datorită efortului depus de tine și a seriozității cu care te implici în procesul terapeutic.

Așadar, în funcție și de implicarea ta, terapia poate face drumul mai ușor, mai organizat și mai structurat, într-un timp mai scurt.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *