ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Ce se întâmplă în prima ședință?

În prima ședință are loc o discuție generală despre problema cu care te confrunți. În prima ședință nu vom intra foarte mult în detalii, întrucât este mai degrabă o ședință de cunoaștere reciprocă în care ne vom obișnui unul cu celălalt și vom avea ocazia să ne dăm seama dacă ne potrivim pentru a continua procesul terapeutic.

Ce trebuie să fac eu în terapie?

Nu există un protocol pentru cum să te comporți în terapie. Este important să fii cât mai deschis și sincer cu psihoterapeutul, întrucât acesta este cel mai bun mod pentru a fi ajutat. Amintește-ți faptul că psihoterapeutul s-a pregătit profesional pentru a te putea ajuta, nu pentru a te judeca și astfel, atitudinea lui față de tine va fi una de înțelegere și acceptare necondiționată.

Dacă mergând la psiholog dezgrop probleme peste care am trecut?

La începutul procesului de psihoterapie, se face o evaluare psihologică. Aceasta are scopul de a identifica problemele cu care te confrunți, intensitatea lor și nivelul tău de afectare. De asemenea, psihoterapeutul îți prezintă posibilele mecanisme care stau la baza acestor probleme. În urma unei discuții, tu vei stabili împreună cu psihoterapeutul asupra căror probleme veți interveni și pe ce veți lucra în continuare. Pe tot parcursul terapiei, deciziile care privesc psihoterapia și conținutul ședințelor se iau de comun acord.

Ce presupune evaluarea psihologică?

Vei parcurge un interviu clinic, în care psihologul clinician sau psihoterapeutul îți va pune o serie de întrebări referitoare la viața ta psihică și funcționarea ta din ultima perioadă. De asemenea, vei avea de completat câteva scale, care au rolul de a identifica intensitatea simptomelor pe care le ai, posibilele mecanisme care au dus la apariția simptomelor și/sau a tulburării, trăsături de personalitate etc. Pentru a obține o imagine cât mai acurată, îți vor fi puse întrebări cu privire la anumite evenimente din copilărie sau alte evenimente de viață semnificative. Evaluarea ghidează procesul terapeutic.

Cum mă ajută psihologul?

Psihologul te ajută să înțelegi ce se întâmplă cu tine și te ajută să dobândești o perspectivă mai obiectivă, rațională asupra problemelor. Psihologul este alături de tine și te susține în procesul de schimbare și acceptare de sine.

Când trebuie să merg la psiholog și când trebuie să merg la psihiatru?

Este important să știi că psihiatrul poate prescrie medicație, psihologul nu. Medicația psihiatrică este necesară în situațiile în care simptomele nu pot fi ameliorate doar prin psihoterapie, de obicei în cazul problemelor de tip psihotic (ex. schizofrenie, tulburare schizoafectivă), tulburare bipolară, depresie severă etc. Chiar și în aceste situații psihoterapia este importantă, întrucât te ajută să adopți o perspectivă rațională, care facilitează procesul de recuperare și îți oferă un spațiu în care ești ascultat și înțeles. Indiferent că te prezinți unui psihiatru sau unui psiholog, dacă acesta nu are competența necesară pentru a te ajuta, te va trimite către specialistul potrivit, care îți va oferi intervenția de care ai nevoie.

Cum pot afla ce problemă am? De unde știu că problema mea este de natură psihologică?

Inițial, prin psihoeducație poți să îți dai seama dacă problema cu care te confrunți este sau nu de natură psihologică. Apoi, este important să faci un consult medical și/sau o evaluare psihologică, pentru a înțelege ce se întâmplă cu tine. Pentru psihoeducație poți utiliza surse scrise, video, audio etc, însă este important să te informezi din surse sigure, elaborate de specialiști în domeniul medical și/sau de sănătate mintală.

Faptul că merg la psiholog mă face să fiu un om mai puțin puternic?

Există probleme care oricât de mult ne-am dori, nu pot fi rezolvate de aceeași minte care le-a creat. De aceea, faptul că mergi la psiholog te face să fii o ființă umană complexă, care are curajul să se pună față în față cu propriile probleme și vulnerablități, care face tot ceea ce-i stă în putință pentru a le depăși.