Atunci când ajungi într-o fază de burnout, într-o stare de epuizare, este un moment în care corpul tău îți amintește că stilul de viață actual îți este detrimental și că este momentul să faci o schimbare.
Interesul tău pentru locul de muncă a început să scadă, te simți tot mai epuizat fizic și emoțional, energia ta pare a fi pe sfârșite. Simți că ceea ce faci nu este suficient. Faza prin care treci poate fi un semn că ai nevoie de o pauză. Poate fi un semnal că e nevoie să îți iei un moment de liniște, în care să poți ajunge la un acord cu tine însuți. Apoi să îți reconsideri rutinele și alegerile de viață și să iei în considerare opțiunea de a face o schimbare.
Ce este burnout-ul?
Burnout-ul este un sindrom care se datorează stresului cronic (în principiu la locul de muncă) și apare atunci când volumul de sarcini, timpul avut la dispoziție pentru rezolvarea sarcinilor și alte aspecte ce țin de contextul de muncă depășesc abilitatea unei persoane de a face față.
Cum îți dai seama că treci printr-o fază de burnout?
- simți că nu mai ai energie
- te simți extenuat
- ești distant față de locul de muncă
- ai stări negative legate de job
- ai sentimentul că ești ineficient
- simți că ceea ce faci nu este relevant
Caracteristicile burnout-ului
- Extenuarea emoțională – simți că nu mai ai resurse emoționale pentru a face față, te simți la capătul puterilor din punct de vedere emoțional
- Depersonalizarea – atitudinea ta față de locul de muncă și față de persoanele cu care intri în contact (colegi, clienți, pacienți) este una detașată
- Vizunea asupra propriei performanțe – credința că ceea ce faci nu are sens, că nu faci suficient, că nu ești suficient
Cauze ale burnout-ului
Factorii care ne pot predispune către burnout sunt în primul rând factori din exteriorul nostru și se referă la contextul de muncă.
Riscul de burnout este diferit în funcție de profesie, în sensul în care în anumite profesii, natura sarcinilor care trebuie îndeplinite, atribuțiile și responsabilitățile pe care le implică, sunt o sursă continuă de stres (ex. personalul medical). Acest lucru crește șansele ca o persoană să ajungă într-o fază de epuziare.
În contextele de lucru în care volumul de muncă este foarte mare sau atunci când obiectivele pe care contextul de muncă ni le impune sunt mult prea ridicate sau irealiste, este probabil să ajungem în faza de burnout. Totodată, atunci când așteptările celor cu care lucrăm sunt mai mari decât ceea ce noi putem oferi, iar acest lucru se întâmplă constant, putem considera că suntem într-o fază de stres cronic. Stresorii cronici ne aduc în faza de burnout.
Factori favorizanți și factori protectivi
În ceea ce privește trăsăturile individuale, există factori care alături de un mediu stresant favorizează apariția burnout-ului. Câteva dintre aceste aspecte sunt:
- perfecționismul
- așteptările nerealiste cu privire la sine
- sentimentul constant că nu faci suficient
- neidentificarea cu profesia/rolul în companie
Alți factori pot să ne protejeze de burnout, atunci când stresul nu depășește un prag critic. De exemplu, ceea ce faci în timpul liber te poate ajuta să îți încarci bateriile și astfel să te poți reîntoarce la serviciu cu noi resurse. De asemenea, consilierea psihologică și psihoterapia te pot ajuta să-ți dezvolți mecanisme pentru a face față problemelor de la locul de muncă. Relațiile bune cu cei din jur te pot ajuta să gestionezi mai bine momentele dificile prin care treci în viața profesională
Totuși, este important de amintit că și în situația în care există factori protectori, atunci când stresul persistă la o intensitate greu de tolerat, este probabil să ajungi în faza de burnout.
Tipuri de burnout
Au fost identificate trei tipuri de burnout, care se diferențiază în funcție de nivelul de implicare în sarcinile de la locul de muncă:
- frenetic – lucrezi din greu, până la extenuare, te încarci cu sarcini care ajung să te copleșească, deobicei din dorința de a avea succes. Ai un nivel ridicat de implicare și ambiție și este probabil să nu separi viața personală de cea profesională.
- sub-stimulat – consideri că munca pe care o faci este monotonă și nu te simți stimulat de condițiile de muncă. Este probabil să nu simți satisfacție, să simți plictiseală și să ai impresia că te plafonezi
- extenuat – te simți extenuat, recompensa este absentă și simți că ai pierdut controlul, nu mai reușești să faci față, renunți
Fiecare dintre noi încercăm să facem față stresului așa cum putem. Este important ca la locul de muncă să se facă demersurile necesare prevenirii fenomenului de burnout și să fie construite și implementate strategii eficiente de gestionare a stresului pentru angajații instituțiilor.
Citește mai mult:
https://icd.who.int/browse11/l-m/en#/http://id.who.int/icd/entity/129180281
https://www.therapiebreve.be/documents/schaufeli-ea-2001.pdf
https://academic.oup.com/occmed/article/65/2/117/1488523
https://bmchealthservres.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12913-020-06024-5#Sec10