Anxietatea legată de sănătate – sunt bolnav sau e doar anxietatea?

Anxietatea legată de sănătate, numită și anxietatea de boală sau mai comun „ipohondria”, este o tulburare de natură psihică, din spectrul tulburărilor de anxietate. Aceasta afectează internațional între 1% și 5% din populație, prevalența fiind mai mare după pandemie.

Simptomele acestei tulburări afectează mult calitatea vieții și se asociază cu pierderi financiare semnificative pentru servicii de sănătate. Adesea simptomele anxietății de boală se asociază și cu alte probleme de natură psihică, cum ar fi depresia, anxietatea generalizată, tulburarea obsesiv-compulsivă etc.

Cum se manifestă anxietatea legată de sănătate

Este caracterizată prin îngrijorări legate de propria stare de sănătate și nesiguranță constantă cu privire la statutul de om sănătos, în absența unor probleme sau a unor diagnostice medicale reale, care pot explica simptomele.

Îngrijorările apar sub forma unor exagerări ale unor senzații fizice neplăcute sau neobișnuite, care de cele mai multe ori sunt normale și nu reprezintă amenințări reale.

De cele mai multe ori, scenarii catastrofice cu privire la posibila prezență a unei boli incurabile, duc la o stare puternică de anxietate, care deseori vine și cu senzații fizice (ex. bătăi accelerate ale inimi, stări de amețeală, greață, tremor, tensiune musculară etc). Pentru o persoană care deja se teme că propria sănătate ar putea fi în pericol și că ar putea suferi de o boală gravă, simptomele fizice ale anxietății creează și mai multă anxietate.

Atunci când stările de frică și disperare că ai putea suferi de o boală foarte gravă te cuprind, poți ajunge să faci tot felul de lucruri pentru a te liniști. Deseori lucrurile pe care le faci pentru a te liniști te pot face să simți și mai multă anxietate, chiar dacă pe moment pare că frica o să scadă:

  • cauți pe internet explicații pentru simptomele tale
  • îți verifici corpul constant pentru a observa dacă apar „semne” pe piele
  • ești hipervigilent pentru a identifica semne și simptome de boală
  • mergi în mod repetat la medic

Astfel, ajunge să fie dificil să ieși din ciclul de gânduri și cauți tot mai mult reasigurări și certitudinea că ești bine.

Alteori, pur și simplu decizi să ignori sau să eviți să mergi la medic, din teama că ți s-ar putea confirma un diagnostic devastator.

Ce se întâmplă de fapt?

Persoanele care suferă de anxietate de boală caută certitudinea cu privire la propria sănătate. Ți-ai dori ca ceva sau cineva să îți garanteze că nu suferi de o boală gravă și cauți să obții această garanție. „Suferi” de un perfecționism legat de propria stare de sănătate și te poți liniști doar atunci când ești sigur că nu ai absolut nimic pentru care să își faci griji.

Se poate să fi avut în trecut probleme mai mari de sănătate sau să fi văzut pe cineva apropiat suferind de o boală gravă. Așadar, pentru mintea ta, o interpretare catastrofică a unor senzații fizice (ex. „mă doare spatele de câteva zile, dacă am cancer?”) poate părea credibilă la prima vedere.

Apoi, din cauza anxietății intense generate de scenariul catastrofic, nu reușești să combați în mod rațional scenariul, ci mai degrabă încerci să îți liniștești anxietatea cât de repede poți, cum poți.

Adesea persoanele care suferă de tulburare de anxietate legată de sănătate folosesc una dintre metodele neproductive de „autoliniștire” enumerate mai sus, tocmai din cauză că acestea funcționează bine pe termen scurt.

Totodată, te îngrijorezi în speranța că îngrijorarea te va ajuta să depistezi din timp o problemă iar dacă o depistezi la timp, o vei putea trata.

De asemenea, îngrijorându-te și căutând simptome și informații despre acestea, ai senzația că ești în control și că faci ceea ce trebuie.

Perfecționismul legat de sănătate

Atunci când ești hipervigilient cu privire la modul în care funcționează corpul tău sau atunci când cauți pe internet diverse informații despre simptomele tale, nu faci decât să reduci anxietatea pe termen scurt dar să o crești pe termen lung.

Acest lucru se întâmplă datorită faptului că mintea ta ajunge să creadă că te-ai liniștit pentru că ai „fost pe fază”, ceea ce îți întărește credința că poți preveni o boală incurabilă prin hipervigilența ta.

Strategiile de acest tip nu funcționează (la fel ca și mersul mult prea des la doctor) pentru că te mențin într-un mod constant de căutare a certitudinii și îți încurajează perfecționismul legat de sănătate, în detrimentul învățării unor interpretări acurate ale naturii senzațiilor care apar în corpul tău.

În acest context, îngrijorările nu te protejează de o boală incurabilă, ci te împiedică din a te bucura de momentele plăcute și imperfecte ale vieții.

Certitudinea absolută nu există și atât timp cât suntem în viață, este normal să avem și anumite momente de disconfort fizic sau de dureri în diferite zone ale corpului. Atât timp cât faci regulat, la recomandarea medicului, anumite controale medicale, corpul tău ar trebui să funcționeze normal.

Este anxietatea sau sunt cu adevărat bolnav?

Înainte de a-ți da seama că este doar o anxietate legată de sănătate și nu ești într-adevăr bolnav, este important să excluzi cauzele medicale.

În cazul prezenței unor simptome sau semne, te poți îndrepta inițial către medicul de familie, care te poate trimite către specializări medicale la care să efectuezi consulturi specifice (ex. cardiologie, endocrinologie, gastroenterolgie etc).

De asemenea, poți merge către un medic internist căruia să îi spui despre simptomele pe care le-ai observat în modul în care funcționează corpul tău. Acesta te va trimite către investigații suplimentare acolo unde este cazul.

Totodată, setul de analize anuale, în lipsa unor simptome sau semne prezente pot preveni atât anxietatea de sănătate cât te ajută și să detectezi într-un stadiu incipient posibilele probleme de sănătate.

Sunt anumite controale și screeninguri medicale recomandate de către specialiștii în domeniul medical pentru femei respectiv pentru bărbați. Este important să le facem conform vârstei pe care o avem și respectând recomandările date de specialiști (ex. ecografie mamară, mamografie, testul Babes Papanicolau etc).

Este esențial să mergi la medici în care ai încredere. Așa vei putea preveni mult mai ușor și dintr-un stadiu incipient anxietatea legată de sănătate.

Cum mă poate ajuta terapia în anxietatea legată de sănătate?

În terapie vei învăța să faci diferența dintre îngrijorările productive și cele neproductive legate de sănătate. De exemplu, dacă sunt mai mulți ani de când nu ai făcut un control medical și te îngrijorezi cu privire la propria sănătate, vom considera că aceasta este o îngrijorare productivă pentru că te ghidează către a merge la medic.

De asemenea, dacă suferi de probleme medicale reale, vei fi încurajat să mergi la medic și să urmezi tratamentul indicat și să te concentrezi pe ceea ce poți cu adevărat să controlezi.

Cu ajutorul unor „teme pentru acasă”, vei învăța comportamente mai sănătoase prin care să gestionezi frica și anxietatea și vei exersa tehnici cu ajutorul cărora vei putea să îți controlezi îngrijorările și să nu le lași să îți domine toată ziua.

Totodată, vei fi încurajat să renunți la încercarea de a controla lucrurile care nu stau în puterea ta și să faci pace cu un anumit grad de incertitudine.

Vei avea ocazia să explorezi acele comportamente care sunt nesănătoase în reducerea anxietății (ex. căutarea constantă a reasigurării la medic, căutarea simptomelor pe internet etc). Prin colaborarea cu psihoterapeutul vei începe să schimbi aceste comportamente și să le înlocuiești cu unele mai sănătoase.

Există speranță pentru o viață mai liniștită

Psihoterapeutul te va încuraja să îți exerciți controlul real pe care îl ai asupra vieții tale, de exemplu prin urmarea unui stil de viață mai sănătos: ajutor în renunțarea la fumat, un stil alimentar mai echilibrat, un program de somn mai consecvent, gestionarea mai bună a stresului etc.

Vei fi îndrumat să mergi către medic atunci când problemele de sănătate sunt într-adevăr o amenințare reală și vei avea parte de suport emoțional și ghidaj atunci când într-adevăr există un diagnostic medical.

Alături de un psihoterapeut care te va ghida și cu care vei colabora, vei reuși să faci pași către o viață mai liniștită, în care anxietatea se diminuează iar tu începi să fii mai puternic.

Implicarea și dorința ta de a face o schimbare sunt ingredientele principale ce vor contribui la succesul terapiei.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *